Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Περιεχόμενα Ιστολογίου

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Η δεύτερη πτέρυγά μου - FT Versa plus

2 Απριλίου 2016


Παράλληλα με την πρώτη μου πτέρυγα ή μάλλον αμέσως μετά ξεκίνησα την κατασκευή και μιας δεύτερης πτέρυγας με μοτέρ όμως αυτή τη φορά. Σχέδια, βίντεο κατασκευής και όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να την δεις στον αέρα να πετά τα πήρα έτοιμα από το Flight Test. Η πτέρυγα που έφτιαξα είναι η Versa με την επιπλέον προσθήκη χώρου στη μύτη που πλαταίνει το μοντέλο και το κάνει μεγαλύτερο.
Ξεκίνησα λοιπόν να βλέπω τα βίντεο κατασκευής εδώ και να μαζεύω υλικά. Με δύο φύλλα Depron 6mm και τα ηλεκτρονικά και ξεκινάμε.

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω μιας και όλα εξηγούνται και παρουσιάζονται μια χαρά στα βίντεο.

Παραθέτω μόνο μερικές φωτογραφίες από την δική μου κατασκευή και πληροφορίες για το setup που επέλεξα.    


αφού κόπηκαν τα φτερά και η άτρακτος κολλήθηκαν στον πάγκο στην κάτω επίπεδη όψη τους και για μεγαλύτερη ακαμψία πακτώθηκε και μια carbon σωλήνα Φ8/Φ6
στην συνέχεια επικαλύφθηκαν τα φτερά και η άτρακτος εξωτερικά με υαλοταινία πλέγματος και ταινίες επικάλυψης
στη συνέχεια χαράχθηκαν τα αυλάκια που θα πρόσδιδαν την αεροτομή, μπήκαν τα δοκάρια και οι βοηθητικοί νομείς στην αεροτομή
     
τοποθετήθηκαν τα Corona CS939MG servo, ο δέκτης V8FR-II HV, το ESC Trust 45Α με SBEC
διαμορφώθηκε ο χώρος για την μπαταρία 3S1P 2600mAh 35C
κολλήθηκε ο καθρέπτης του μοτέρ Turnigy 2826 2200kv από κόντρα πλακέ με στηρίγματα από balsa 50x10x10mm με μια κλίση
μπήκε και μια προπέλα τύπου APC 7x5  
  
αμέσως μετά έπρεπε να διαμορφώσω την σωστή καμπυλότητα της αεροτομής σε όλο το μήκος της κατασκευής μαζί, μιας και η κόλληση θα γινόταν σε μία κίνηση, με διαδοχικές πιέσεις με τα χέρια και προσπάθεια καμπύλωσης του Depron

εδώ η όψη από πίσω πριν την κόλληση


εδώ η όψη από εμπρός πριν την κόλληση
φαίνονται τα κενά μεταξύ ατράκτου και φτερών που θα μπουν αργότερα τα κάθετα αεροβοηθήματα

 εδώ έχει κολληθεί το αριστερό φτερό και η άτρακτος και σε λίγο θα κλείσω και το δεξί φτερό

Να πω εδώ πως λόγω μεγέθους και πολλών σημείων που ήθελα/έπρεπε να βάλω θερμόκολλα χωρίς όμως να την αφήνω να καίει πολύ και κάψει και το foam, παιδεύτηκα και αγχώθηκα πολύ με αποτέλεσμα να μην την κλείσω ομοιόμορφα παντού μιας και η κόλλα σε μερικά μέρη πρόλαβε και πάγωσε πριν ακουμπήσω τα μέρη.  


  άλλη μία


 αφού κολλήθηκε μπήκαν τα πηδάλια και τα ακροπτερύγια (winglets) ενώ τέλος μπήκαν και κάθετα αεροβοηθήματα στα όρια της ατράκτου με τα φτερά
τελειωμένη έτοιμη για πτήση λοιπόν


 κι εδώ από την ανάποδη


και μια σύγκριση με την πρώτη μου πτέρυγα εδώ



3 Δεκεμβρίου 2016

Σήμερα κατάφερα και απέδρασα στην εξοχή, πήγα στο πρώτο μου μοντελοδρόμιο και πέταξα την Versa plus. Ξεκίνησα με τις μεγάλες κινήσεις στα πηδάλια και με αυτές έμεινα μιας και οι μικρές παρά ήταν μικρές και δεν απέδιδαν.
Βέβαια στην πρώτη ρίψη είχα μια άτυχη στιγμή - ξεβιδώθηκε η προπέλα και ο αντάπτορας όλος από το μοτέρ με αποτέλεσμα να πέσει η πτέρυγα, στα μαλακά ευτυχώς, χωρίς ζημιά.

Μετά την διόρθωση έγινε η κανονική πτήση διάρκειας μερικών λεπτών για να τριμαριστεί το μοντέλο. Ζαλίστηκα και από το γύρω-γύρω όλοι... Πρώτη φορά πέταξα πτέρυγα και μπορώ να πω πως είναι αρκετά νευρικό και γρήγορο παρά το high lift profil της αεροτομής. Πολύ διαφορετικό από τα fixed wing εκπαιδευτικά μοντέλα που πέταγα μέχρι τώρα.


    απογείωση με την βοήθεια του Γιάννη