Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Περιεχόμενα Ιστολογίου

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Οι αγορές μου - Τί χρειάστηκε να αγοράσω για να φτάσω μέχρι εδώ.

Λοιπόν... το να γίνει κανείς αερομοντελιστής χρειάζεται την σπατάλη Χρήματος, Χρόνου και... Χώρου - τα τρία Χ όπως τα λέω εγώ. Και ακολουθώντας τον Νόμο του Ελαχίστου όταν "στερέψει" ένα από αυτά, όσο και να έχεις από τα υπόλοιπα δύο, απλά δεν μπορείς να προχωρήσεις...

Παρακάτω θα προσπαθήσω να δώσω μια λίστα από τα σημαντικότερα υλικά που χρειάστηκε να αγοράσω κατά καιρούς. Μάλιστα όπου θα κρίνω απαραίτητο θα δικαιολογώ και την όποια αγορά ή θα αναφέρω δυο-τρεις γραμμές για το πως κατέληξα σε αυτήν.

Σε ότι αφορά τον Χρόνο, απαιτείται άπειρος χρόνος ενασχόλησης ειδικά μέχρι να φτάσεις σε ένα επίπεδο που να λες δεν φοβάμαι οποιαδήποτε πτήση... να γίνεις έμπειρος δηλαδή. Όλος σου ο ελεύθερος χρόνος πάει εκεί έστω και μόνο με την σκέψη...
Σε ότι αφορά τον Χώρο, απαιτείται ένα δωμάτιο που θα είναι το εργαστήριό σου και αποθήκη σου. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα πράγματα πρέπει να μαζέψεις για να οργανώσεις ένα σωστό εργαστήριο ή για ξεκινήσεις κατασκευές  μοντέλων!!! 
Όμως σημαντικός είναι και ο Χώρος που χρειάζεσαι για να πετάξεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ελεύθερα ή προσιτά μοντελοδρόμια σε απόσταση και κόστος χρήσης. Κι επιπλέον το hobby διώκεται ποινικά αν δεν το ασκείς σύμφωνα με τον Νόμο!  
Τέλος άφησα αυτό που συχνά καθορίζει και τα δύο παραπάνω, το Χρήμα. Αν έχεις άφθονο Χρήμα μπορείς να εξαγοράσεις και Χρόνο και Χώρο σχετικά εύκολα. Εγώ δεν έχω! Κατά συνέπεια εγώ σπαταλώ Χρήμα μόνο για αγορές υλικών, αυτών που παραθέτω παρακάτω. Συνολικά, από τις 1/7/2010 που πιάστηκα στα δίκτυα του hobby κι έκανα την πρώτη μου αγορά μέχρι σήμερα έχω ξοδέψει 
€3.542,48!!!     
Και να σκεφτεί κανείς πως ακόμα θεωρώ πως μαθαίνω και άρα δεν έχω φτάσει σε επίπεδο που μπορώ να πω σταματώ να ξοδεύω. Κάθε μέρα όλο και κάτι θα ανακαλύψω πως δεν έχω και πως πρέπει να το πάρω. Ελπίζω η μέρα που θα δεν θα χρειάζομαι τίποτα άλλο πια να έρθει σύντομα γιατί πραγματικά αν ήξερα το πόσο θα έπρεπε να σπαταλήσω σε Χρήμα, Χρόνο και Χώρο, πραγματικά δεν θα έμπαινα στο hobby... όμως αν μπεις στο χορό λένε, χορεύεις μέχρι να πέσεις κάτω!  

Dynam - HawkSky + 450άρια ελικόπτερα
Το αγόρασα "κατά λάθος" ή αν θέλετε χωρίς να έχω την πρόθεση να ασχοληθώ σοβαρά μαζί του, μιας και αρχικά ήθελα να ασχοληθώ με ελικόπτερα.
Για την ακρίβεια, ακούγοντας μια μέρα ράδιο από το www.live24.gr στο παράθυρο ακρόασης (streaming) εμφανίστηκε μια διαφήμιση για ένα kit ελικοπτέρου με μόνο €15... κι εκεί την πάτησα. 
Πού να ήξερα εγώ τότε τί σημαίνει kit και τί τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο;;;
Άρχισα να "σερφάρω" στο internet αρχικά στο e-bay και το amazon μα τελικά στο alibaba για έρευνα αγοράς.
Κατέληξα να χαζεύω στις ηλεκτρονικές βιτρίνες ενός μαγαζιού από Κίνα που εξειδικευόταν στα ελικόπτερα. Από τα μικρά των €10 που πούλαγε το e-shop.gr για €35-40 (!!!) μέχρι τα μεγάλα. Είπα λοιπόν να πάρω κι εγώ ένα μιας και τα είχα βρει τόσο (σχετικά) φθηνά. Έτσι αγόρασα έναν κλώνο του Align T-Rex 450.
Και μαζί με αυτό για να εκμεταλλευτώ πλήρως τα μεταφορικά (μεγάλη φόλα αυτό...) αγόρασα κι ένα μοτοανεμόπτερο, το HawkSky.




Όταν έφτασε το δέμα στα χέρια μου δεν ασχολήθηκα καθόλου με το HawkSky κι έπιασα κατευθείαν το ελικόπτερο που ήταν εντελώς "βίδες". Ξεκίνησα να ψωνίζω ειδικά μικρο-κατσαδίβια και κλειδάκια για να μοντάρω το ελικόπτερο μέχρι που ανακάλυψα τί σημαίνει kit... έλειπαν όλα τα ηλεκτρονικά και το μοτέρ!
Άντε πάλι ψώνια και περίμενε να έρθει το δέμα... Αυτή την φορά όμως ψώνισα για τα καλά: άλλα δύο ανθρακονημάτινα + μεταλλικά kit 450άρια ελικόπτερα κι ένα σωρό servo, ESC, gyro, δέκτες, μπαταρίες, ανταλλακτικά για τα ελικόπτερα κ.α.


Μέχρι να έρθει το δεύτερο δέμα άρχισα να ασχολούμαι με το HawkSky. Στο μεσοδιάστημα αυτό (Αύγουστος 2010) είχα τις εμπειρίες που αναφέρω εδώ, που αν και απογοητευτικές με θύμωσαν και με έκαναν να θέλω να το πετάξω "όπως και δήποτε"!


Όταν αργότερα ήρθε το δεύτερο δέμα κι άρχισα να βάζω τα ηλεκτρονικά πάνω στο ελικόπτερο και να διαβάζω στα fora από την μια πόσο μεγάλη σημασία έχει να το ρυθμίσεις σωστά και πόσο δύσκολο είναι αυτό και από την άλλη πόσο δύσκολο είναι να το πετάξεις αν πριν δεν έχεις σπάσει μερικά εκπαιδευτικά (αυτό που είχα ξεκινήσει να φτιάχνω εγώ δεν ήταν εκπαιδευτικό αλλά ακροβατικό!) και δεν έχεις ένα σωρό ώρες εξάσκησης σε προσομοιωτή... κατάλαβα πως δεν ήταν για μένα πια τα ελικόπτερα! Ίσως πολύ πολύ αργότερα...
Ευτυχώς κατάφερα και πούλησα, χωρίς να χάσω χρήματα μάλιστα, όλα όσα αμιγώς ελικοπτερικά πράγματα είχα πάρει και ησύχασα.
Μερικά από τα ελικοπτερικά πράγματα που είχα αγοράσει και τελικά πούλησα φαίνονται στις αγγελίες που είχα βάλει εδώ:
 http://www.aeromodelistis.com/smfgr/index.php?topic=6245.0 


Για να επανέλθω τώρα στο HawkSky κατάφερα και βρήκα αρκετά βιντεάκια στο YouTube που το παρουσιάζουν πολύ καλά. Βρείτε τα όλα μαζεμένα στο κανάλι μου στο YouTube.      




Εγώ να συμπληρώσω πως το αγόρασα από εδώ www.koko-rc.com.cn (το μαγαζί που βρήκα από το www.alibaba.com) το μαγαζί που αγόρασα και όλα τα υπόλοιπα ελικοπτερικά και μη που ανέφερα παραπάνω.
Το είχα πάρει $74 αν θυμάμαι καλά και μαζί με τα μεταφορικά νομίζω πλήρωσα τελικά €80 (μετά από αναγωγή των μεταφορικών στο βάρος/όγκο του).
Αν σκεφτεί κανείς στην Ελλάδα έχει περί τα €110 και στην Αμερική περί τα $110 (μου είχαν ζητήσει άλλα τόσα για μεταφορικά από Αμερική, Ελλάδα) μάλλον το πήρα πολύ καλά.
Και από ποιότητα είμαι πολύ ικανοποιημένος μιας και όντως είναι EPO foam και RTF.  


********************************************************************************************************



Spektrum - DX7
Το δεύτερο πράγμα που πήρα μετά το πακέτο 450" ελικόπτερα + HawkSky από  KoKo-RC, ήταν η τηλεκατεύθυνση Spektrum DX7. Σε αυτήν οδηγήθηκα μιας και η τηλεκατεύθυνση που είχε μέσα το HawkSky ήταν παροχυμένης τεχνολογίας (FM στα 72MHz) και κυρίως μόνο 4 καναλιών. Οπότε αφού θα έπαιρνα μία είπα να πάρω μία που να αξίζει και να μου μείνει για πολλά χρόνια. Μια 7 καναλιών λοιπόν και στα 2,4GHz ήταν ότι έπρεπε. Οι πιο γνωστές και πιο εμπορικές ήταν οι Futaba και οι Spektrum/JR. Για καλή μου τύχη επέλεξα να πάω σε μια Spektrum DX7 μιας και αργότερα μπόρεσα και βρήκα δέκτες πολύ εύκολα και φθηνά. Αυτός ήταν και ο λόγος που οδηγήθηκα σε αυτήν μιας και οι φθηνοί δέκτες για Futaba βγήκαν πολύ αργότερα. Επιπλέον Futaba 7 καναλιών δεν υπήρχε τότε. Ή 6 ή 8 καναλιών υπήρχαν και η 8 καναλιών ήταν πολύ ακριβή.


Εν πάσει περιπτώσει κατέληξα στην Spektrum DX7 και στους δέκτες της:
2 τεμ x AR6100 αντίγραφα (πουλήθηκαν) από KoKo-RC
2 τεμ x AR6110 αντίγραφα (πουλήθηκαν) από KoKo-RC
5 τεμ x AR6200 με δορυφόρο (πουλήθηκαν) αντίγραφα από KoKo-RC
1 τεμ x AR7000 με δορυφόρο γνήσιος Spektrum (πουλήθηκε) από e-bay
και 
4 τεμ x OrangeRx6 με δορυφόρο (πουλήθηκαν)
2 τεμ x OrangeRx7 με δορυφόρο (πουλήθηκαν), από HobbyKing

Αρκετά αργότερα πήρα μεταχειρισμένη και μια μικρή αδερφούλα της, την DX4e που επικοινωνεί και με το DSM2 και με το DSMX πρωτόκολλο, έχει 5 κανάλια τελικά, αλλά καμία ψηφιακή ρύθμιση. Κυρίως την πήρα ως δεύτερη εκπαιδευτική που θα λειτουργεί σε ζευγάρι με την DX7 μου σε master-slave σχέση. (πουλήθηκε)   
AR6200

Την "στόλισα" με stand, sticks και πιάστρο, όλα μπλε μεταλλικά. Σε μια δεύτερη DX7 DSM2 που πήρα το 2016 ως δεύτερη για να την αφήσω στο χωριό έβαλα όλα τα παραπάνω επίσης κι επιπλέον πήρα το θάρρος και πρόσθεσα φωτιζόμενη οθόνη επίσης μπλε χρώματος. Φωτογραφία της στην τελική της σημερινή μορφή φαίνεται παρακάτω. Εννοείται πως και αυτή μετατράπηκε σε ACCST.


Τηλεμετρία Quanum 
Μιας και η τηλεκατεύθυνση που πήρα δεν υποστηρίζει τηλεμετρία από μόνη της είπα να πάρω ένα ξεχωριστό σύστημα τηλεμετρίας κυρίως για έλεγχο της μπαταρίας. Είδα στην πράξη μια μέρα το σύστημα της Quanum και μη-έχοντας άλλη εμπειρία κατέληξα σε αυτό. Άλλωστε το ότι το έδινε το ΗobbyΚing ήταν μια εγγύηση για μένα πως τουλάχιστον δεν θα το πλήρωνα σχετικά ακριβά. Πήρα λοιπόν το Quanum 2.4Ghz Telemetry System (Volt/Amp/Temp/mAh) Version 3.0 που εκτός από την τάση της μπαταρίας μπορεί να ελέγχει και την θερμοκρασία όχι απαραίτητα της μπαταρίας αλλά του μοτέρ. Για αυτό απαραίτητος κρίθηκε και αγοράστηκε ως επιπλέον εξοπλισμός και το παρελκόμενο που μετρά θερμοκρασία.
To set πουλήθηκε μιας και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και δεν έβλεπα τελικά περίπτωση αξιόλογης χρήσης του.




Επιπλέον έχω πάρει και έναν δεύτερο πομπό (που αργότερα τον έκαψα) και...

 ...2 εύκαμπτες κεραίες πομπού (+1 που πουλήθηκε).


FrSky 2,4GHz DHT module ACCST
Μετά από κάποιες ανησυχίες που είχα σχετικά με το σύστημα DSM2 και κυρίως των φτηνών δεκτών Orange που είχα αγοράσει είπα να αλλάξω σύστημα. Η Futaba παραμένει αρκετά ακριβή και επιπλέον η τεχνολογία ACCST φαίνεται να μπορεί να χτυπήσει στα ίσα την FASST της Futaba. Καθότι όμως η DX7 παραμένει πολύ καλή στο κομμάτι του προγραμματισμού και της ευκολίας του menu της (τουλάχιστον σε μένα) βρήκα ως καλύτερη και φθηνότερη την λύση της προσθήκης ενός δεύτερου module εκπομπής στην DX7. Με την ευκαιρία είπα να προτιμήσω ένα με δυνατότητα τηλεμετρίας οπότε κατέληξα στο FrSky DHT επίσης στα 2,4GHz. 
Πλήρης οδηγός για την προσθήκη / μετατροπή φαίνεται στο θέμα που έχω φτιάξει με τίτλο Η DX7 (DSM2) πέθανε... Ζήτω η DX7 (ACCST)!
Αργότερα, το 2016, μετά την πλήρη ικανοποίησή μου από το σύστημα της FrSky αγόρασα άλλο ένα ίδιο module με σκοπό να το βάλω σε μια δεύτερη τηλεκατεύθυνση που θα έχω κυρίως για το χωριό. Ένα τρίτο αγοράσθηκε επίσης.



   
Μαζί με αυτό πήρα και 14 8-κάναλους (χωρίς τηλεμετρία) δέκτες:
(οι δύο χάθηκαν σε μοντέλα που έπεσαν και χάθηκαν επίσης)



Για περισσότερα διαβάστε εδώ.

Ως έξτρα εξοπλισμό πήρα και μια πιο δυνατή κεραία με +3dB στην κεραία (από 2dB που είναι η αρχική κεραία του kit στα 5dB). Επίσης το USB dongle της FrSky για την αναβάθμιση ή επανεγκατάσταση του firmware σε module και δέκτες.



********************************************************************************************************
Τα μοντέλα που πήρα μετά το HawkSky είναι τα εξής:
GWS - E-Starter

Για το οποίο έχω γράψει αρκετά εδώ κι εδώ.

SAPAC - Wilga 2000
 
Για το οποίο έχω γράψει αρκετά εδώ κι εδώ.

Multiplex - Easy Glider Pro
Για το οποίο έχω γράψει αρκετά εδώ κι εδώ.
 
HK - Phoenix 2000



Για το οποίο έχω γράψει αρκετά εδώ.

Multiplex - Easy Star I
Για το οποίο έχω γράψει εδώ.


Lanxiang - Sky Sprite Pro

Για το οποίο έχω γράψει εδώ.

Multiplex - Easy Cub
Για το οποίο έχω γράψει εδώ.

Lanyu - Phoenix Evolution
 Για το οποίο έχω γράψει εδώ.


Falcon Wing
Για το οποίο έχω γράψει εδώ.

Mini Skywalker
Για το οποίο έχω γράψει εδώ.

Ενώ αρκετά είναι τα μοντέλα που προσπάθησα, ξεκίνησα κατασκεύασα και είτε δεν ολοκληρώθηκαν είτε δεν πέταξαν ποτέ είτε πέταξαν αλλά λόγω κακών υπολογισμών στην κατασκευή ή και στον χειρισμό έπεσαν νωρίς... 
Γι αυτά έχω γράψει εδώ.

********************************************************************************************************

Και από περιφερειακά, αναλώσιμα, υλικά και εργαλεία "πάγκου" και "αγρού" κ.α. έχω πάρει μέχρι στιγμής τα ακόλουθα ενδεικτικά, μα πιο σημαντικά για έναν αερομοντελιστή:



Φορτιστές μπαταριών: 
Αρχικά είχα τον γνήσιο ΙΜΑΧ-Β6+AC 50W με δυνατότητα φόρτισης και LiFe (από www.koko-rc.com.cn που ο ΗΚ τον έφερε 1 χρόνο μετά!). Αυτόν τον έδωσα σχετικά σύντομα και πήρα τον iCharger 106B+ 250W που είναι ισχυρότερος με επιπλέον δυνατότητες, μεταξύ των οποίων και λειτουργία κοπής foam. 


Για την τροφοδοσία του παραπάνω φορτιστή χρησιμοποιώ το τροφοδοτικό MeanWell SP-320-13,5 που μου δίνει 13,82V (για περισσότερα δες εδώ).

Επίσης έχω σαν δεύτερο φορτιστή τον Turnigy MAX80 80W 7A 6S που μπορεί και τροφοδοτείται από μπαταρία αυτοκινήτου (min 10V - max 18V) αλλά και από το τροφοδοτικό υπολογιστή που μου δίνει 12,63V (για περισσότερα δες εδώ).



Επίσης έχω τους εξής φορτιστές - balancers που λειτουργούν {τόσο με ρεύμα 220V (οικιακό) όσο και με} φις αναπτήρα 12V αυτοκινήτου για χρήση κυρίως στον "αγρό":


1 τεμ. x HobbyKing E4 Balance Charger 1S-4S
1 τεμ. x Turnigy balancer & Charger 2S-3S
1 τεμ. x Dynam charger/balancer 2S-3S


Μπαταρίες για μοντέλα: 
Αρχικά είχα πάρει 2-3 από ΚοΚο-Rc αλλά μετά ξεκίνησα να ψωνίζω από ΗΚ...
Οι μπαταρίες ΚοΚο-Rc είχαν κάνει εντύπωση σε άλλους αερομοντελιστές λόγω του μικρού σχετικά μεγέθους τους αλλά από την άλλη της ποιότητάς τους.
Είχα πάρει του εξής τύπους:


1 τεμ. x LiPo 3S1P 1800mAh 15C (ΚοΚο-Rc - μέρος του πακέτου με το HawkSky)
1 τεμ. x LiPo 3S1P 2600mAh 30C (ΚοΚο-Rc)
1 τεμ. x LiPo 3S1P 2600mAh 35C (ΚοΚο-Rc)


Τώρα πια αγοράζω μόνο τις μεγαλύτερες σε φυσικό όγκο Turnigy Nano-Tech που όμως έχουν δεχθεί πολύ καλές κριτικές διεθνώς.




Έχω τους εξής τύπους:


1 τεμ. x Turnigy nano-tech 1000mah 2S 25~50C Lipo Pack
1 τεμ. x Turnigy nano-tech 1300mah 2S 25~50C Lipo Pack
1 τεμ. x Turnigy nano-tech 1600mah 2S 25~50C Lipo Pack
1 τεμ. x Turnigy nano-tech 1800mah 2S 25~50C Lipo Pack (έχασα το ένα κελί από κακή εκφόρτιση και την έκανα 1S)
1 τεμ. x Turnigy nano-tech 2200mah 2S 25~50C Lipo Pack (χάθηκε)
1 τεμ. x Turnigy nano-tech 3000mah 2S 25~50C Lipo Pack

1 τεμ. x Turnigy nano-tech 1000mah 3S 25~50C Lipo Pack
2 τεμ. x Turnigy nano-tech 1300mah 3S 25~50C Lipo Pack
1 τεμ. x Turnigy nano-tech 1600mah 2S 25~50C Lipo Pack
1 τεμ. x Turnigy nano-tech 1800mah 3S 25~50C Lipo Pack
3 τεμ. x Turnigy nano-tech 2200mah 3S 25~50C Lipo Pack
1 τεμ. x Turnigy nano-tech 2650mah 3S 35~70C Lipo Pack
1 τεμ. x Turnigy nano-tech 3000mah 3S 25~50C Lipo Pack (έχασα το ένα κελί από κακή εκφόρτιση και την έκανα 2S)

2 τεμ. x Floereon 3000mAh 3S 30C Lipo Pack (από GearBest)
2 τεμ. x Zippy Compact 2200mAh 4S 25C Lipo Pack 

Μπαταρίες για δέκτες:
2 τεμ. x Zippy Flightmax 700mAh 6.6v LiFePo4 2S1P Receiver Pack (φούσκωσαν από κακή χρήση - η μία χάθηκε σε μοντέλο που έπεσε και δεν βρέθηκε ποτέ)
1 τεμ. x Zippy Flightmax 1100mAh 6.6v LiFePo4 2S1P Receiver Pack (χάθηκε)



Μπαταρίες για τηλεκατεύθυνση: 
Κατόπιν συστάσεως του καταστήματος που πήρα την DX7 και μιας και δεν ήθελα να προβώ σε "αναβάθμισή" της με το που την πήρα, προτίμησα να πάρω μια μπαταρία LiFePO4 ειδικά για τηλεκατεύθυνση:


1 τεμ. x Hyperion LiFePO4 9.9v 3S 2100mah Transmitter Pack (ελληνικό κατάστημα) που από κακή εκφόρτιση φούσκωσε και δεν χόραγε πια στην DX7 οπότε και πετάχτηκε.



1 τεμ. x HobbyKing 1500mAH LiFe 3S 9.9v Transmitter pack, που από κακή εκφόρτιση φούσκωσε κι αυτή και πετάχτηκε.

1 τεμ. x ZOP Power 9.9V 2000mAh 8C LI-FE Battery (από Banggood) που επίσης από κακή εκφόρτιση φούσκωσε κι αυτή και πετάχτηκε.

1 τεμ. μπαταριοθήκη 8 ΑΑ μπαταριών NiMH που δημιουργούν ένα pack για την DX7 ακριβώς στα μέτρα του χώρου της, με μπαταρίες Panasonic eneloop 2000mAh με δυνατότητα 2100 κύκλων και διατήρηση του 70% της χωρητικότητάς τους ακόμα και μετά από 10 χρόνια. (για περισσότερα δες εδώ).

Παρελκόμενα φορτιστών / μπαταριών:
Εκτός από τις μπαταρίες χρειάζεσαι κι ένα σωρό παρελκόμενα: 
2 τεμ. x alarm τάσης μπαταρίας εν πτήση ένα για 2S κι ένα για 3S μπαταρίες, 
2 τεμ. x alarm εντοπισμού θέσης μετά από πτώση,
2 τεμ. x όργανα μέτρησης τάσης ανά κελί μπαταρίας 2-6S "αγρού"
4 τεμ. x όργανα μέτρησης τάσης ανά κελί μπαταρίας 2-8S με Low Voltage Alarm 





Καθώς και φυσάκια,
αντάπτορες,
συνδετήρες,
ταινίες στερέωσης (velcro),
καλωδιάκια, κ.α.



Από όλα αυτά τα παρελκόμενα και αξεσουάρ πιο σημαντικό μέχρι στιγμής έχω πάρει αυτόν τον παράλληλο φορτιστή (ίδιων S και Ρ μπαταριών) καθώς και το balancer/discharger "αγρού" που φαίνονται παρακάτω


1 τεμ. x Parallel charging Board for 6 packs 2~6S





1 τεμ. x Hobby King Battery Medic System 6S



1 τεμ. x Hobby King Cellmeter-7 Battery Checker + Balancer




********************************************************************************************************
Ελεγκτές ταχύτητας (ESC όλα με BEC):
Tα παρακάτω προγραμματίζονται από την τηλεκατεύθυνση:

1 τεμ. x 18A (κάηκε - αποτελούσε μέρος του HawkSky - KoKo-Rc)
3 τεμ. x 30Α (το ένα κάηκε (KoKo-Rc) και τα άλλα δύο αποτελούν μέρος των Phoenix)
4 τεμ. x HW 30A UBEC 2A (banggood)
1 τεμ. x Hobbyking 30A UBEC 3A

2 τεμ. x 35Α (KoKo-Rc) (το ένα χάθηκε σε μοντέλο που έπεσε και χάθηκε επίσης)
1 τεμ. x 65A (KoKo-Rc)
1 τεμ. x Hobbyking SS 25-30Α UBEC 3A
1 τεμ. x Hobbyking SS 45-50Α UBEC 4A
1 τεμ. x Hobbyking RedBrick 50 A OPTO

1 τεμ. x Hobbyking SS 50-60A OPTO (μάλλον κάηκε)
1 τεμ. x Hobbyking SS 60-70Α OPTO
3 τεμ. x Turnigy Plus 30A UBEC 2A (μεταχειρισμένα από δωρεά)


Επίσης έχω: 
1 τεμ. x Turnigy Super Brain 40A Brushless ESC UBEC
με την συσκευή προγραμματισμού τους μέσω USB και εφαρμογής σε υπoλογιστή:
1 τεμ. x Turnigy USB Linker for AquaStar/SuperBrain

 

1 τεμ. x Turnigy Trust 45A SBEC Brushless Speed Controller
1 τεμ. x Turnigy Trust 70A SBEC Brushless Speed Controller
με την απλή συσκευή προγραμματισμού τους τύπου κάρτας: 
1 τεμ. x Turnigy Trust SBEC Programming Card




Τροφοδοτικά δεκτών (UBEC):
1 τεμ. x 4,8A (KoKo-Rc)
5 τεμ. x Turnigy 3A UBEC 5-6V output (το δύο κάηκαν)



Μοτέρ 
Όλα τα μοτέρ που έχω είναι τριφασικά Brushless Outrunner:


1 1 τεμ. x Turnigy 3648 Brushless Motor 600KV / 800
2 1 τεμ. x NTM Prop Drive 35-48 Series 900KV / 815W
3 1 τεμ. x Turnigy D3548/6 790KV / 715W 
4 1 τεμ. x TGY AerodriveXp SK Series 35-36 910KV / 310W
5 1 τεμ. x Turnigy C35-30 1400KV Bell Motor 30A / 330W
6 1 τεμ. x Turnigy 2836 1000KV / 300W
7 1 τεμ. x TURNIGY 28-30-azj 14A 1100KV / 170W
8 1 τεμ. x TURNIGY D2826-6 40A 2200KV / 342W 
9, 10 2 τεμ. x 2815
1050KV / 190W
11 1 τεμ. x TowerPro Bell Motor TP2410-12T(Y) 90W
12 1 τεμ. x TowerPro Bell Motor TP2410-08T 890KV
13 1 τεμ. x AX 2308N 1100KV 
14, 15 2 τεμ. x Bell Motor 2308 2200KV / 155W 17 
16, 17, 18 3 τεμ. x EMax CF2822 1200KV (από Banggod)
19, 20, 21 3 τεμ. x Racerstar BR2212 1000KV / 173W (από Banggod)
22, 23, 24 3 τεμ. x (μεταχειρισμένα από δωρεά)


Και αντίστοιχα τα έχω πάρει για τους εξής σκοπούς χρήσης:    

1 αυτό το έχω πάρει για το πρώτο μεγάλο χτιστό μοτο-ανεμόπτερο που σκέφτομαι να ξεκινήσω κάποια στιγμή - το Riser 100 ή άλλο παρόμοιο 
2 αυτό το έχω πάρει για το Cub που φτιάχνω από Depron και Durosol foam
3 αυτό το έχω πάρει για το EasyCub στην περίπτωση που θελήσω να το αναβαθμίσω / push-άρει
4 αυτό το έχω πάρει για το EasyGlider Pro
5 αυτό το είχα πάρει για το HawkSky στην περίπτωση που το έκανα μπροστινοκίνητο
6 αυτό το έχω πάρει για αναβάθμιση του Phoenix

7 αυτό το έβαλα πάνω στο HawkSky στην αναβάθμιση που του έκανα, αλλά αργότερα αποδείχθηκε λίγο και το αντικατέστησα με
8 αυτό που τελικά ωθεί πλέον το HawkSky  
9 αυτά τα είχαν πάνω τους τα Phoenix 2000 και Phoenix Evo ως εργοστασιακά
11 αυτό το είχα πάνω στο E-Starter αρχικά και πλέον είναι πάνω στη Wilga
12 αυτό το  είχα πάνω στο EasyStar αλλά τελικά το έβγαλα και έβαλα ένα από τα ανακατασκευασμένα 
13 αυτό το έχω πάρει για κανένα μικρό μοτελάκι που ίσως φτιάξω
14 αυτά τα δύο είναι από το HawkSky ως εργοστασιακά, που όμως αναβάθμισα έτσι όπως είναι τώρα (2200kv) και θα τα χρησιμοποιήσω στο EasyStar 
(το ένα χάθηκε μαζί με το EasyStar που έπεσε και χάθηκε επίσης)  
16 αυτό το έβαλα στο Falcon Wing 
17 αυτό το έβαλα σε ένα Cessna που μου χάρισε ένας φίλος
18 αυτό το πήγα ως εφεδρικό του HawkSky 
19 αυτό το έβαλα στο Τ28 3D profile 6mm που έφτιαξα     


********************************************************************************************************
Servo
Τα πρώτα servo που είχα πάρει τα είχα πάρει για τα ελικόπτερα, όμως διαπίστωσα πως αυτά χρησιμοποιούν και τα περισσότερα αεροπλάνα για αρχάριους οπότε και τα κράτησα σχεδόν όλο (μερικά, 3 αν θυμάμαι καλά, τα πούλησα μαζί με τα ελικόπτερα). Πιο αναλυτικά έχω πάρει τα εξής:


3 τεμ. x Turnigy TGY-1440A Analog Servo (V2) 0.8kg/ 4.4g/ 0.10sec (2 χάθηκαν)
1 τεμ. x Corona DS339MG Digital Metal Gear Servo 4.4kg/ 32g/ 0.15s 
1 τεμ. x HXT500 5g / 0.8kg / 0.10sec Micro Servo 
37 τεμ. x HXT900 9g / 1.6kg / 0.12sec Micro Servo (4 χάθηκαν και 5 κάηκαν)
6 τεμ. x Corona 929MG Metal Gear Servo 2.2kg/ 12.5g/ 0.10sec (2 χάθηκαν)
6 τεμ. x Corona 939MG Metal Gear Servo 2.5kg/ 12.5g/ 0.14sec 
12 τεμ. x Towerpro MG90S Metal Gear Micro Servo 2.2kg/ 13.4g/ 0.08sec (από Banggood)
3 τεμ. x Hitec HS-81 Micro Servo 2.6kg/ 16g/ 0.11sec 
3 τεμ. x Hitec HS-82MG Micro Metal Gear Servo 2.8kg/ 19g/ 0.12sec
1 τεμ. x Hitec HS-422 Deluxe servo 3.3kg/ 45g/ 0.21sec
ενώ έχω και:
4 τεμ. x 9g Micro Servo προεγκατεστημένα στο HawkSky - μάλλον εφάμιλλα των HXT900
8 τεμ. x 9g Micro Servo προεγκατεστημένα στα Phoenix - μάλλον τα HXT900






Προπέλες / Adaptors / Spiners 

Προπέλες πολλών διαστάσεων, βασικά δύο τύπων:
Κλασσικές
GWS 1060 
APC 11x5.5 1260 1470 1680
0945
Αναδιπλούμενες (με ή χωρίς spiner)

35mm Spiner / 3.17mm Shaft / 9.5x8 
40mm Spiner / 4mm Shaft / 9x5
TGS 12x6.5



Σημείωση:
Όλα* τα παραπάνω είναι αγορασμένα από HobbyKing μιας και μετά από μεγάλη έρευνα κατέληξα πως είναι ο πιο φθηνός, αξιόπιστος και με αναγνωρίσιμα και δουλεμένα προϊόντα που έχουν μεταπωλητική αξία σε παγκόσμια κλίμακα σε ότι αφορά το hobby του αερομοντελισμού.
Βέβαια πάντα ρίχνω κλεφτές ματιές και σε άλλα γνωστά και άγνωστα ηλεκτρονικά καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, περισσότερο για να ελέγχω της τιμές του ΗΚ και την αγορά γενικότερα.  


* Όπου ισχύει κάτι διαφορετικό αναφέρω μέσα σε παρένθεση τον προμηθευτή μου.


Επίσης έχω αγοράσει κάποια ψιλοπράγματα από τοπικά ηλεκτρονικά μαγαζιά όπως και κάποια ξύλα, balsa, κ.α.



********************************************************************************************************
Όργανα-Παρελκόμενα

1 όργανο μέτρησης rpm, kv μοτέρ



1 όργανο μέτρησης W, V, A μοτέρ


1 σίδερο επικάλυψης/ντυσίματος 


1 πιστόλι θερμού αέρα (για τέντωμα υλικού επικάλυψης/ντυσίματος)


1 όργανο μέτρησης κλίσης πηδαλίων 


1 πανί ανθρακονημάτων καθώς και υαλουφάσματα διαφόρων βαρών/τ.μ.



2 σετ εποξικών κολλών (15 και 30 λεπτών)


1 κόλλα πολυουρεθάνης Gorilla Glue από ΗΠΑ (που όμως πήρε αέρα και υγρασία και ξεράθηκε αλλά κατάφερα να καταναλώσω την περισσότερη στο Cub που έφτιαξα το 2016)
1 κόλλα πολυουρεθάνης PU που αγόρασα τοπικά


2 ταινίες (25mm, 50mm) carbon ταινία για κόλληση με εποξική 30 μέτρων η καθεμία


5 ταινίες PVC έγχρωμες για επικάλυψη και ενίσχυση
5 ταινίες PP έγχρωμες για επικάλυψη μόνο
5 ταινίες γυαλιού διαφανής για ενίσχυση  

2 βέργες μήκους 2m και πάχους 3mm από ατσάλι
2 βέργες μήκους 2m και πάχους 2mm από ατσάλι
5 βέργες μήκους 2m και πάχους 1mm από ατσάλι
2 βέργες μήκους 2m και πάχους 1,5mm από ατσάλι 

1 λειαντικό τύπου Dremel


1 αερογράφο


1 μικρο-κάμερα HD Mobius